– produktion af vindenergi og fødevarer i samme område
Kom og mød seniorforsker Annette Bruhn, som sit oplæg vil tage dig med ud på havet i Danmark, hvor kampen om pladsen tager til. Vi skal have plads til skibstrafik, til fiskeri, til råstofudvinding og til at firedoble produktionen af vindenergi frem mod 2030. Havmiljøet er samtidig presset af for høje udledninger af næringsstoffer fra land til havet. Det skaber også udfordringer på land, hvor vi skal reducere landbrugsarealerne med 400.000 hektar i den grønne trepart og stadig producere fødevarer.
Hvis vi tænker ud af boksen, kan vi måske slå flere fluer med ét smæk: vi kan udnytte pladsen mellem havvindmøller til at dyrke fødevarer i form af tang og muslinger. Tang og muslinger optager næringsstoffer fra havvandet, som vi fjerner fra havmiljøet ved høst. På den måde får vi både fossilfri energi, bæredygtige fødevarer og et renere havmiljø.
Men hvordan kan man helt konkret deles om pladsen uden at det skaber konflikter mellem de forskellige parter? Kan man gøre det på en måde, hvor det kan skabe fordele frem for konflikter? Hvis man deles om data, infrastruktur, både og mandskab kan alle måske opnå en bedre økonomi og et bedre klimaregnskab.
I projekterne WIN@sea og OLAMUR arbejder forskere og virksomheder sammen om at afprøve forskellige løsningsmodeller for at gøre alle klogere på, hvordan vi kan deles om pladsen på havet. I vindmølleparken Danish Kriegers Flak ud for Møn har partnerne bygget et mini-anlæg til dyrkning af tang og muslinger og ser samtidig på, om produktionen kan forbedre havmiljøet og hvordan vindmøllernes fundamenter påvirker den lokale biodiversitet.